We zouden er “pijnlijke knoesels’ moeten van krijgen. Oliewinsten zorgen voor verrijking van weinigen, voor de verarming van velen en… schrijven mee het doodvonnis van het klimaat.

Ach er zijn ergere dingen zeker? Of toch niet?  The Guardian publiceert vandaag een artikel dat ons nog maar eens wakker zou moeten schudden. Meer zelfs, we zouden er met zijn allen pijnlijke “knoesels” moeten van krijgen. Volgens de meest vooraanstaande wetenschappers “hangen we over de edge”. Catastrofe zou wel eens het meest gegoogelde woord van het komende jaar(en) kunnen worden. 

Belangrijke VN-rapporten die in de afgelopen twee dagen zijn gepubliceerd, waarschuwen dat er dringend collectieve actie nodig is, en dat terwijl oliemaatschappijen astronomische winsten rapporteren. Maar er is geen geld om de omslag te maken hoor ik tegenwoordig velen zeggen. Euh echt?

Eén van de professoren, van de agentschappen, Johan Rockström, is vrij duidelijk: actie moet nu collectief gebeuren. En als ik schrijf actie dan bedoel ik niet de zoveelste “grote meeting die grootse plannen oplevert”. Tegen 2030 moeten de emissies met ongeveer de helft zijn gedaald om de internationaal overeengekomen doelstelling van 1,5°C opwarming te halen maar…ze stijgen. Net op het moment dat oliegiganten astronomische bedragen verdienen, op donderdag hebben Shell en TotalEnergies allebei hun kwartaalwinst verdubbeld tot ongeveer 10 miljard dollar! Hoplaa, feestje! Miljoenen mensen verarmen, anderen verrijken ten kosten van die “anderen”. Not sustainable en een mooi voorbeeld van ongelimiteerde winst zonder duurzame terugkoppeling die vernietigend is voor een maatschappij in al zijn facetten. 

“Uit onderzoek van Rockström en collega's, dat in september werd gepubliceerd, bleek dat er al vijf gevaarlijke klimaatomslagpunten zijn gepasseerd als gevolg van de wereldwijde opwarming die de mensheid tot nu toe heeft veroorzaakt, waaronder de instorting van de ijskap van Groenland, met nog eens vijf mogelijke omslagpunten bij 1,5C opwarming” aldus The Guardiian. 

Als we het houden bij de huidige ‘beloften’ want er is weinig bindend, dan steven we af op een opwarming van de aarde van 2.5 graden. Een niveau dat we  niet aankunnen. Zoekmotor (hernieuwbaar?) Google wrijft zich al in de handen. Hip hip Hooray Google. 

Slechts een handvol landen hebben hun plannen het afgelopen jaar opgevoerd, ondanks de beloften die zij hebben gedaan op de VN-klimaattop Cop26 in Glasgow in november vorig jaar. En dan hoor ik sommige zeggen; ja, we gaan door onvoorziene crisissen, er is geen geld. Deze klimaatcrisis is “voorzien”. We wisten het, het is zelfs geen Black Swan. En nog veel minder een “Blue Tornado” (daar gaat mijn volgende artikel over).

Lees het volledige artikel op The Guardian.

https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/27/world-close-to-irreversible-climate-breakdown-warn-major-studies

Peter



Vorige
Vorige

“Merken zijn levende dingen die in constante dialoog zijn met de cultuur”. Was Gucci’s nieuwe strategie too much voor creatief directeur Michele?.

Volgende
Volgende

AI en de muziekscene: En garde!